Free shipping on orders over €100. Order before 16:00 (CET) = Shipped same day. Gratis verzending vanaf €50. Bestel voor 5 uur = zelfde dag verzonden. (Ma-Vr)

Macrame Tutorials

Macramé Wandkleedpatroon 'IVY'

Macramé Wandkleedpatroon 'IVY'

Macramé Wandhangpatroon

In dit patroon zal ik je de knopen leren die worden gebruikt in dit patroon. 

Materialen

Om dit patroon te maken heb je de volgende materialen nodig. Je kan de materialen hier kopen.

  • 18x 5 meter katoenen touw van 5mm 
  • 7x 50cm katoenen touw van 5mm
  • 1x houten stok van 40cm

Het starten van je wandkleed

Om te beginnen knip je 18 stukken katoenen touw van 5 meter per stuk. Vouw de touwen door midden en knoop het midden vast aan de houten stok met behulp van een 'Lark's Head Knot'. Om deze knoop te maken neem je 1 touw en vouw het doormidden. Trek het gevouwen uiteinde over de houten stok en trek de koordeinden door de zojuist gemaakte lus. Doe dit voor alle 18 touwen.

Nu is het tijd voor de eerste horizontale lijn van knopen. Hiervoor gebruik je de 'Double Half Hitch Knot'. Gebruik eerst 1 van je 50cm lange touw en houd die horizontaal vast. Gebruik nu je hangende koorden om 36 'Double Half Hitch Knot' rond dit touw te knopen.

De 4 patronen

Het wandkleed bestaat uit 4 verschillende patronen. Elk patroon begint en eindigt met 2 horizontale rijen van 'Double Half Hitch Knot' knopen.

Het honingraatpatroon

Het eerste deel van dit wandkleed is het makkelijkste deel. Eerst begin je met een rijtje 'Square knots'. Vervolgens een rij van 2 'Square Knots' gevolgd door een rij enkele 'Square Knots'. Herhaal dit nog eens. Om het eerste patroon af te maken knoop je weer een horizontale rij met 'Double Half Hitch Knot' knopen om een van de touwen van 50cm.

Laat vervolgens een ruimte van ongeveer 2.5cm en knoop nog een horizontale rij met 'Double Half Hitch Knot' knopen om een van de touwen van 50cm.

Kruis van Diagonale Double Half Hitch Knopen

Elk kruis gebruikt 8 koorden. In totaal heeft dit wandkleed 36 koorden. We maken 4 kruizen van 4x8=32 koorden. We moeten dus 2 koorden aan beide buitenkanten niet gebruiken. We beginnen dus met het 3e koord als houvast. Knoop de 'Double Half Hitch' knoop diagonaal rond dit koord vast met koord 4, 5 en 6. Gebruik koord 10 als houvast en knoop de 'Double Half Hitch' knoop om dit koord met koord 9, 8 en 7. Gebruik nu het linker koord om een 'Double Half Hitch' knoop om het rechter koord te leggen. Ga verder met knopen van de het kruis met koord 6,5 en 4 en 7,8 en 9. Herhaal deze hele stap nog 3 keer voor de overige 3 kruizen. Als je klaar bent met alle 4 de kruizen is het tijd om nog een horizontale rij 'Double Half Hitch' knopen te maken.

'Half Hitch' knopen

Voor dit deel gebruiken we alleen de eerste helft van de 'Double Half Hitch' knoop. In totaal binden we 5 rijen 'Half Hitch' knopen. Laat ongeveer 2cm ruimte tussen elke rij. Eindig dit deel weer met een horizontale rij van

'Double Half Hitch' knopen. Laat een ruimte van ongeveer 2.5cm over en knoop nog een horizontale rij van

'Double Half Hitch' knopen.

IVY-Patroon

Dit is het meest complexe deel het wandkleed. Voor het laatste patroon gebruik je een combinatie van 'Square knots' en 'Double Half Hitch' knopen.

Begin met een rij 'Square knots' knopen. Nu heeft elke knoop 4 koorden die naar beneden hangen. Gebruik het buitenste koord als houvast en gebruik het binnenste koord als werkkoord om 1 'Double Half Hitch'
te maken. Herhaal dit voor alle koorden. Knoop dan weer een rij 'Square knots' knopen, gevolgd door weer 1 'Double Half Hitch' knoop. Werk het patroon af met 1 laatste rij 'Square knots' knopen.

Je werkt het wandkleed af met een horizontale rij 'Double Half Hitch' knopen.

Afwerken

Je wandkleed is nu bijna klaar. Alleen nog afwerken. Eerst is het tijd om de losse uiteinden van aan de zijkant van het wandkleed in je werk te weven. Leg je wandkleed ondersteboven op de vloer. Maak met een schaar de achterkant van een  'Double Half Hitch' knoop een beetje los en trek het uiteinde erdoor. Knip het extra touw af. Als je wilt voorkomen dat de uiteinden rafelen, kun je wat tape op de uiteinden plakken. Als je klaar bent met alle losse eindjes is het tijd om je wandkleed op te hangen en de franje te knippen. 

Optioneel: Borstel je franje uit met een kammetje.

Time-lapse video van het creëren van dit wandkleed

4 opmerkingen

jan. 07, 2021

I love the way you explain the length of rope and show a good length of and slow video so I can actually see the path of the knot. It is so helpful for someone who never learned before.

Elly
apr. 08, 2020

Hi, I would love to give this a go, but the cord I have is 3mm, would that be ok?
M

michele
feb. 14, 2020

Hi Julia,

The wall hanging is approximately 80cm (31") long. The knotted part is 60cm (23") and the fringe is about 20 cm (8")

Each cord is 5 meters (16,5 foot).

So for this wall hanging you need about 6.5 times the length of the rope to the finished piece.

Robin
feb. 13, 2020

Hello, what is the length of the wall hanging? My biggest challenge is calculating how much cord to cut, I either end up with too much or not enough. I’m wondering what size your piece ended up being since it is so intricate. Thanks!

Julia

Laat een reactie achter